Anasayfa » Bir Şirket Nasıl Kurulur [Şirket Kurmak İçin Gerekenler Nelerdir]

Bir Şirket Nasıl Kurulur [Şirket Kurmak İçin Gerekenler Nelerdir]

Bir şirket kurmak için gerekenler nelerdir? Bir şirket nasıl kurulur? Şirket kurmak için nelere dikkat edilmeli? Şirket kurma aşamaları için hangi evraklar gerekli? Bu gibi konular hem şahıs şirketi kurmak isteyenler, hem de sermaye şirketi kurmak isteyenler için en çok merak edilen sorulardır.

Yazımızı okuduğunuzda hangi şirket türünü kuracaksanız? En kolay şirket nasıl kurulur? Sanal şirket kurmak veya home ofis şirket kurmak mümkün mü? Gibi konularda en güncel ve ayrıntılı bilgiye sahip olacaksınız.

Ayrıca Şahıs Şirket nasıl kurulur? Yada Limited Şirketi kurmak veya Anonim Şirketi kurmak mı istiyorsunuz, henüz karar veremediniz mi? Merak etmeyin nasıl şirket kurulur kafanızdaki tüm sorulara bu yazımızda cevap bulacaksınız. Kendiniz için en uygun kararı alabileceksiniz.

İhtiyacınız olan kurmayı planladığınız tüm şirket türleri için adım adım bir şirket nasıl kurulur açıklamaya çalıştım. Özellikle iş hayatına yeni atılan girişimciler! Sizler için başlangıç noktası olan şirket kuruluş işlemlerini yazımızdaki bilgilerle sorunsuz şekilde aşacağınızı düşünüyorum.

Bu Yazının Alt Başlıkları Neler?

Şirket Nasıl Kurulur

Ülkemizde şirketlerin kuruluş, özellik ve işleyişleri Türk Ticaret Kanununa ve Türk Borçlar Kanununa tabidir. Bu kanunlarda şahıs şirketi nasıl kurulur, limited şirket veya anonim şirketi nasıl kurulur detaylı olarak düzenlenmiştir. Nasıl şirket kurulur açıklamadan önce bunlara kısaca bir göz atmakta fayda var.

Türk Ticaret Kanunu’na göre ülkemizde 5 farklı şirket türü var. Bunlar Anonim Şirket, Limited Şirket, Kollektif Şirket, Komandit Şirket ve Kooperatif.

Sermaye Şirketleri Türk Ticaret Kanununa göre; Anonim Şirketler, Limited Şirketler ve Paylara Bölünmüş Komandit Şirketlerdir.

Türk Ticaret Kanununa göre şahıs şirketleri; Adi Komandit Şirket ve Kollektif Şirketlerdir.

Borçlar Kanuna göre şahıs şirketi ise; Adi Şirket (ortaklık) dir.

Ticaret hayatında Adi Komandit Şirket kuruluşu ve Kollektif Şirket kuruluşu kişiler tarafından pek tercih edilmeyen bir ortaklık veya şirket türüdür.

Bu yazımızda iş ve ticaret hayatında en yaygın olarak faaliyette bulunan ve tercih edilen;

Şahıs şirketi olarak; Adi Şirket,

Sermaye Şirketi olarak ise; Limited Şirket veya Anonim Şirket nasıl kurulur?

Şirket kurmak için nelere dikkat edilmeli? Ülkemizdeki yasal prosedürler nasıl yürütülmektedir? Şirket açmak için gerekenler nelerdir bunları ele alacağız.

Şirket Kurmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir

Kendi işini yönetmek, ilgi duyduğunuz alanda mal veya hizmet üretmek, para kazanmak ve prestijli bir konuma gelmek bir çok kişinin hayalidir.

Bazı iş kolları ile ilgili önemli devlet destekleri verilmektedir. Bir çok meslek hakkında sosyal medya veya açık internet kaynaklarında bilgi paylaşımları yapılmaktadır. Ayrıca sermayesi kısıtlı girişimciler için sanal ofis ve hazır ofis gibi imkanlar bulunmaktadır. Tüm bu faktörler iş ve ticaret hayatına atılmak isteyen kişileri cesaretlendiriyor. Bir çok kişi nasıl şirket kurulur merak etmektedir.

Eğer siz de yeni bir şirket kurmak istiyorsanız öncelikle ilk yapılması gerekenleri belirlemelisiniz. Ardından belli bir plan dahilinde adım adım ilerlemelisiniz. Aksi takdirde daha kuruluş aşamasında karşılaşacağınız problemler şevkinizi ve heyecanınızı kırabilir. Hatta iş hayatına başlamadan vazgeçmenize sebep olabilir.

Şirket kurmak için nelere dikkat edilmeli önemli noktalarını ele alarak sizleri bilgilendirmeye çalışacağım.  Özellikle şirket kuruluş sürecini Mali Müşaviriniz ile yürüteceğinizi göz önünde bulundurursak, çok teknik bilgilere yer verip, fazla ayrıntılara girip de kafanızı karıştırmak istemem. Amacım sizi sıkmadan ve yormadan;

Nasıl şirket kurabilirim?

Şirket açmak için gerekenler nelerdir? gibi konuları açıklamak.

Şirket Kurmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Bazı başlıklar altında açıklamaya çalışalım.

Şirketinizin Faaliyet Kapsamı Ne Olacak

Öncelikle başarılı olduğunuz, sevip ilgi duyduğunuz bir alanda şirketinizi kurmak ilk tercihiniz olmalıdır. Sevdiğin işi yap, hayatın boyunca çalışmak zorunda kalma’ demiş Konfüçyüs. Hem para kazanmanız hem de mutlu olmanız bu sebeple mümkün.

Şirketinizi herhangi bir malın üretimi kapsamında kurabileceğiniz gibi, herhangi bir hizmet sektöründe de kurabilirsiniz.

Dikkat etmeniz konu; siz bu alanda ne kadar bilgiye sahipsiniz? Elinizdeki sermaye ne kadar yeterli? Bu alanda rekabet etme gücünüz var mı? Bu gibi kategoriler üzerinden şirketinizin faaliyet kapsamını belirlemelisiniz.

Şirketinizin Lokasyonu Neresi Olacak

Şirketinizin faaliyet kapsamını belirledikten sonra nerede faaliyet göstereceği en önemli kriterlerden birisidir. Örneğin mal üretimi ile ilgili şirket kurmayı düşünüyorsunuz. Şirket kurma aşamalarından biri olan üreteceğiniz ürün ile ilgili ham maddeye ulaşma koşulları nelerdir? Ham madde temini için ne kadar masraf ve ne kadar zaman harcamanız gerekiyor?

Diğer taraftan müşteri potansiyeliniz şirketinizi kurmayı düşündüğünüz bölgede üretiminiz ile örtüşüyor mu? Arz ve talep dengesi ne durumda?

Özellikle ilk kez veya kısıtlı bir sermaye ile işe koyulacaksanız, işler ters gittiğinde maddi olarak sizi zor durumda bırakmayacak bütçenize uygun bir yer seçmeniz faydalı olacaktır.

Sizinle aynı bölgede hizmet veren şirketler var mı? Sizin şirketinizin onlara göre artıları eksileri nelerdir? insanlar neden sizi tercih eder? Bunları da değerlendirmek ona göre karar vermek sizi başarıya ulaştıracaktır.

Devlet Desteği İmkanı

Şirketinizin kuruluş işlemlerini yapmadan önce, devlet desteği, faizsiz kredi veya hibe olanakları var mı? KOSGEB üzerinden araştırabilirsiniz. Ayrıca çeşitli iş kolları ile ilgili eğitim alma imkanı da ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Son dönemlerde özellikle yeni girişimcilerin KOSGEB’e sıklıkla başvurduğu ve faydalandığı görülmektedir. Bu imkanlar sayesinde sıfırdan iş hayatına giriş yapabilmektedirler. Ayrıca söz konusu desteklerle kendilerini geliştirdiği de görülmektedir.

Ortaklarınız ve Personelinizin Seçimi

Şirketinizi eğer bir yada birkaç ortak ile kurmayı düşünüyorsanız, kuruluş aşamasından ileride şirketinizin büyümesi veyahut batması ihtimalleri de dahil olmak üzere tüm ayrıntıları iyi analiz etmelisiniz. İşler iyi giderken veya şirketinizin büyüdüğünü hayal ederken her şey güzel görünebilir. Ancak iş hayatı ile dostluğu birbirine karıştırmamalısınız. Belirlediğiniz şartları, kimlerin hangi sorumlulukları alacağını, maddi koşulları resmiyete dökmeli sınırları belirlemelisiniz. Aksi takdirde çevrenizde bir çok örneğini de görmüşsünüzdür, en iyi dostlarınızla bile tüm bağlarınız kopabilir.

Personel seçerken de şeffaf, dürüst ve açık sözlü olmakta fayda var. Evde uyuduğumuz süreleri saymaz isek, iş hayatında personelimiz veya çalışma arkadaşlarımız ile geçirdiğimiz, paylaştığımız saatler ev hayatına göre çok daha fazla olmaktadır.

Mutlu ve güvenilir bir iş hayatı size daha çok başarı sağlayacaktır. Bu sebeple personel seçerken ondan beklentilerimiz nelerdir? Karşılığında ona verebileceğimiz imkanlar nelerdir? Açık ve net bir şekilde konuşarak, ekibinizi kurmalısınız.

Şirketinizin Ticaret Unvanı Kullanımda Mı

Şirket kurma aşamalarından birisi de Türk Ticaret Kanunu’na göre Ticaret unvanınızı tescil ettirmekle yükümlüsünüz. Çünkü kanuna göre her tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri ticaret unvanıyla yapmak zorundadır. Yine işletmesiyle ilgili senetlerin veya diğer belgelerin bu unvan altında imzalanması gerekir.  Ticaret Unvanı; sizin ticari işletmenizin diğer ticari işletmelerden ayrılmasını sağlar.

Ticaret Unvanı, şahıs ve sermaye işletmelerine göre farklılık göstermektedir. Bu yüzden ticaret unvanınızı belirlerken 14.02.2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Ticaret Unvanları Hakkında Tebliğ ile ayrıntılı biçimde açıklanan hususları mutlaka okuyup ona göre karar veriniz.

Seçeceğiniz Ticaret Unvanı, başka bir işletme tarafından tescil edilmiş mi diye kontrol edin. Ticaret Unvanı kontrolü için; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği  tarafından çıkarılan Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ( ticaretsicil.gov.tr ) sitesinden Unvan Sorgulama bölümüne giriş yaparak sorgulayabilirsiniz.

Unvan Sorgulama bölümünde; herhangi bir ticaret unvanının kullanılıp kullanılmadığı, kullanılıyorsa hangi sicil müdürlüğüne hangi numara ile kayıtlı olduğu bilgisi bulunmaktadır.

Mali Müşavir ve Avukat Desteği

Öncelikle belirtmeliyim ki eğer Anonim Şirketi kurmak düşüncesinde iseniz kanunen zaten Avukat bulundurma zorunluluğunuz var. Ancak diğer şirket türlerinden de kuracak olsanız, kuruluş işlemleri de dahil tüm aşamalarda Mali Müşavir ve Avukat desteği almanız çok yerinde bir karar olacaktır.

Özellikle şirketiniz adına yapacağınız sözleşmelerde veya kuruluş aşamasında oluşturacağınız ana sözleşmede uzman bir elden yardım alın. Onun hukuki bilgisi ve tecrübelerinden yararlanmanızı tavsiye ederim. Böylece ileride başınızı ağrıtabilecek sorunları erken fark edebilirsiniz. Ona göre de düzenleme yapma imkanınız olur.

Sermaye ve Maliyetler

Kurmayı planladığınız şirketiniz için en az kaç para sermaye gerekli? Yatırmayı düşündüğünüz bu sermayeyi ne kadar sürede amorti edebilirsiniz? Sermaye dışında ek maliyetler çıkma durumunda bunların tutarı ne kadar olabilir? Ek maliyetlere katlanma gücünüz ne kadar?

Tüm bunları iyi analiz etmelisiniz. Bu konuda da şirketinizin faaliyet alanına göre işin uzmanı birinden yardım alabilirsiniz. Emsal şirketlerin maliyet oranları ile karşılaştırma yapabilirsiniz.

Sanal Ofis ve Hazır Ofis Seçenekleri

Diyelim ki sermayeniz kısıtlı. Kuracağınız şirketin geleceği konusunda kaygılarınız var. Yada fazla bütçe ayırmak istemiyorsunuz. Sanal şirket kurmak mümkün mü? Bu şartlarda sanal şirket nasıl kurulur? Böyle durumlarda olanlar için bir önerim var. Sanal Ofis veya Hazır Ofis seçenekleri ile çok daha az sermaye ve maliyetlerle iş hayatına başlayabilirsiniz. Çünkü artık sanal şirket kurmak çok daha az maliyetli diyebilirim.

Ayrıca en kolay şirket nasıl kurulur diye araştıranlar için de sanal ofis ve hazır ofis iyi bir seçenek olacaktır. Yine home ofis şirket kurmak da bir alternatif ama onun bazı dezavantajları da bulunuyor. 

Dilerseniz sitemizdeki Sanal Ofis Nedir ve Hazır Ofis Nedir yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.  Avantajları nelerdir? Ülkemizde bu anlamda hizmet veren en iyi firmalar ve ücretleri nelerdir? Çok detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca sanal şirket nasıl kurulur ve home ofis şirket kurmak konusunda önemli fikirler verecektir.

Şirketinizin Tanıtımı

Şirketinizin tanıtımı için başvurabileceğiniz yöntemlerden bazıları şunlardır. Facebook ve instagram gibi sosyal medyalarda paylaşımda bulunabilirsiniz. Broşür veya kartvizit bastırabilirsiniz. Şehir merkezlerindeki Billboardlara reklam vererek şirketiniz ve sunduğunuz hizmetlerle ilgili kendinizi tanıtabilirsiniz. Bütün bunlar bir maliyet gerektirse de size kısa zamanda daha çok kitleye ulaşma imkanı tanıyacaktır.

Sunduğunuz veya vadettiğiniz hizmetin kalitesi. İnsanların beğenme oranı gibi faktörler rakiplerinize göre tercih edilirliğinizi arttıracaktır. Bu faktörler aynı zamanda şirketinizin büyüme hızını belirleyecektir. Bu yüzden gerek kalite anlamında ve gerekse üretim hacmi anlamında başarabileceğiniz kadarını insanlara söz verin.

Şahıs Şirket Nasıl Kurulur

Şahıs şirketi nasıl kurulur, şahıs şirketi kurma maliyeti nedir, şahıs şirketi kurmak için gerekenler neler, yeni bir firma kurmak için gerekenler neler gibi sorular özellikle yeni iş hayatına başlayacaklar tarafından en çok araştırılan konulardan biridir.

Sizler için şahıs şirket nasıl kurulur baştan sona detaylı olarak açıklayacağım. Kafanızdaki tüm soruların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz. Ancak ilk olarak şahıs şirketleri nelerdir? Hukukta ne anlam ifade etmektedirler? Bunları bilmek gerekir.

Şahıs Şirketlerini iki kısımda ela almak daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır. Çünkü hem Türk Ticaret Kanunu hem de Borçlar Kanununda şahıs şirketleri ile ilgili düzenleme bulunmaktadır. Ayrıca Ticaret Kanununa göre kurulan Adi Komandit Şirket kavramı ile Borçlar Kanunu’na göre kurulan Adi Şirket kavramı birbirinden farklı kavramlardır. Maalesef kişiler tarafından ikisi birbirine çok karıştırılmaktadır.

Türk Ticaret Kanununa göre şahıs şirketlerinin Adi Komandit Şirket ve Kollektif Şirketler olduğunu ve çok da tercih edilmediğini söylemiştim. Ancak kısaca bu şirketler ne anlama geliyor açıklamak ve bilgi sahibi olmak gerekirse;

Adi Komandit Şirket Nedir

Adi Komandit Şirket; Türk Ticaret Kanunu madde 304 de şu şekilde tanımlanmıştır. Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan, şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir veya birkaçının sorumluluğu sınırlandırılmamış ve diğer ortak veya ortakların sorumluluğu belirli bir sermaye ile sınırlandırılmış olan şirket komandit şirkettir.

Sorumluluğu sınırlı olmayan yani bütün mal varlıkları ile sorumlu olan ortaklara komandite, sorumluluğu sınırlı yani şirkete koydukları veya koymayı taahhüt ettikleri sermaye tutarı oranında sorumlu olanlara komanditer denir. Komandite ortakların gerçek kişi olmaları gerekir. Tüzel kişiler ancak komanditer ortak olabilirler.

Adi Komandit Şirket türü ülkemizde pek de tercih edilmez. Şirketin üstlendiği borçlardan dolayı ilk sorumluluk şirketin kendisine aittir. 2.derecede ise Komandite ortaklar bütün mal varlıkları ile sınırsız ve müteselsil sorumludur. Yukarıda ifade ettiğimiz gibi şirkete Komanditer ortak olanlar ise koydukları veya koymayı taahhüt ettikleri sermaye tutarı kadar sorumluluğa sahiptir.

Kollektif Şirket Nedir

Kollektif Şirket nedir? Türk Ticaret Kanunu madde 211 de şu şekilde tanımlanmıştır. Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla, gerçek kişiler arasında kurulan ve ortaklarından hiçbirinin sorumluluğu şirket alacaklılarına karşı sınırlanmamış olan şirkettir.

Tanımdan da anlaşılacağı üzere sadece gerçek kişiler ortak olabilir. Bu ortakların sorumlulukları ve üstlenecekleri yükümlülükler şirketin kuruluş sözleşmesi ile belirlenir. Kollektif şirket’de asgari sermaye sorumluluğu olmadığı gibi, şirketin yönetiminden de her ortağın sorumluluğu bulunmaktadır.

Borçlar Kanuna göre şahıs şirketi ise; Adi Şirket (ortaklık) dir.

Peki neden ticaret hayatında bireysel şirket kurmak için Adi Komandit Şirket ve Kollektif Şirket pek tercih edilmezken, Adi Şirket daha çok tercih edilir?

Bu sorumuzun cevabını Adi Şirket ve kuruluş aşamalarını açıkladığımızda daha iyi kavrayacaksınız.

Adi Şirket Nedir

Adi Şirket (Adi Ortaklık Sözleşmesi); Türk Borçlar Kanunu madde 620’de şu şekilde tanımlanmıştır. İki ya da daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendikleri sözleşmedir.

Adi Şirket ; borçlar kanuna tabi olması, kuruluşunun kolay ve prosedürünün az olması, şirket kuruluşunun ticaret siciline ve ilana tabi olmaması, şirket sözleşme ve kuruluşunun şekle tabi olmaması gibi avantajlarından dolayı en yaygın olarak kurulan şirket türüdür.

Eğer ilk defa iş hayatına girecekseniz, belirli bir süre için faaliyette bulunmayı düşünüyorsanız veya daha önce birkaç iş deneyimi olmanıza rağmen şu anki faaliyette bulunacağınız iş sektörünü ilk defa deneyecekseniz Adi Şirket diğer ismi ile Adi Ortaklık kurmak sizler için daha sağlıklı bir başlangıç olacaktır.

Adi Şirket (Adi Ortaklık Sözleşmesi) Özellikleri Nelerdir

  • Borçlar Kanuna tabidir, tüzel kişiliği de bulunmamaktadır.
  • Kuruluş sözleşmesi herhangi bir şekle bağlı değildir. Ortaklar yazılı veya sözlü olarak aralarında anlaşıp Adi Şirket kurabilirler.
  • Ticaret Unvanı olmamasından dolayı Ticaret Sicil Gazetesine ilan verme zorunluluğu yoktur.
  • Ortaklar en az iki veya daha fazla olmak zorunda, tek başınıza Adi Şirket kurmak mümkün değildir.
  • Ortaklık kararları oybirliği ile alınır. Ortaklığa yeni birisinin alınması, ortaklıktan çıkma gibi durumlar söz konusu olduğunda tüm ortakların kabul etmesi gerekir. Bu yüzden kuruluşu kolay ancak ortaklığın devri zordur.
  • Her ortak para, alacak veya başka bir mal ya da emek olarak, ortaklığa bir katılım payı koymak zorundadır.
  • Gerçek yada Tüzel Kişiler Adi Şirkete ortak olabilir.
  • Aksi kararlaştırılmamış ise, her ortağın kazanç ve zarardaki payı, katılım payının değerine ve niteliğine bakılmaksızın eşittir.

Adi Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir

  • Kuruluşu diğer şirket türlerine göre en basit ve kolay olanıdır.
  • Kuruluş masrafları diğer şirket türlerine göre çok daha az maliyetle gerçekleştirilebilir.
  • Adi şirketlerde iş kolu değişikliği, şirket adresinin değiştirilmesi gibi kararlar daha kolay uygulamaya geçirilmektedir. Çünkü diğer şirket türleri gibi şirket ana sözleşmesinde değişiklik yapmanıza gerek yoktur.

Adi Şirket (Adi Ortaklık) Kimler Tercih Etmeli

  • İlk defa iş hayatına girecekler
  • Belirli bir süre yani geçici faaliyette bulunmayı düşünenler
  • Daha önce birkaç iş deneyimi olmanıza rağmen şuanki faaliyette bulunacağınız iş sektörünü ilk defa deneyecekseniz, bu konuda pek tecrübeniz yok ise
  • Sermayesi olmayan veya kısıtlı olan kişiler

Adi Şirket (Ortaklık) Vergilendirme

Öncelikle şunu belirtelim; Adi Şirketlerin tüzel kişiliği bulunmamasından dolayı gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olamazlar. Eğer kurduğunuz Adi Ortaklık faaliyetleri ile ilgili ortaklığa stopaj ve katma değer vergisi sorumluluğu yüklenmektedir. Yani ortakların şirket faaliyetlerinden doğan kar veya zararı, ortaklığı oluşturan kişiler tarafından hisseleri oranında kendi kazançlarına dahil etmesi ile vergilenmesi yapılmaktadır.

Adi Şirket (Adi Ortaklık) Kuruluş İşlemleri

  • İlk olarak kendinize bir Mali Müşavir belirlemelisiniz. Çünkü şirketin kuruluş sonrası da dahil tüm aşamalarda ihtiyacınız olacak.
  • Şirketi kuracağınız iş yeri adresinizi belirleyin. İş adresiniz klasik ofis olabileceği gibi, düşük maliyetle sahip olabileceğiniz hazır ofis veya sanal ofis de olabilir.
  • Adi Ortaklık sözleşmesi yazılı veya sözlü olabilir ancak sözlü kuralların ispatı zor olacağından dolayı uygulamada Adi Ortaklık, ortaklar tarafından mutabık kalarak oluşturulan yazılı sözleşme ile kurulur. Bu sözleşme de Notere onaylatılır.
  • Ortaklara ait kimlik fotokopileri
  • Ortaklara ait ikametgah adresleri
  • Her bir ortak için 2 tane resim
  • Ortaklara ait imza sirküleri
  • Mali Müşavirinizin işlemlerinizi yapabilmesi için vekaletname
  • Eğer işyeriniz kira ise kira sözleşmesi, kira değil ise işyeri tapusu

Bu belgeler hazırlandıktan sonra Mali Müşaviriniz tarafından Vergi Dairesi işlemleri yapılacaktır. Bunlar ise şu şekildedir;

  • Her ortak için işe başlama bildirim formu doldurulur
  • E-tebligat formu yine her ortak için doldurulur
  • Her ortak için ve ayrıca ortaklık için vergi dairesi şifre talep formu doldurulur
  • Eğer işyeriniz kira ise kira sözleşmesi için damga vergisi ödenir.

Vergi Dairesi işlemleri gerçekleştirildikten ve kaydınız oluşturulduktan sonra, işyeri ve faaliyetinizin, beyanlarınızın doğruluğunu saptamak üzere bir iki gün içerisinde şirketinizin işyeri adresine vergi yoklama memurları gelir. Yoklama işlemlerinin tamamlanması ile şirketiniz kurulmuş olur.

Limited Şirket Nasıl Kurulur

Ticari faaliyette bulunmak isteyen firmalar tarafından en çok tercih edilen şirket türlerinden birisidir. Bu sebeple en çok araştırılan konulardan biridir Limited Şirket nedir? Limited Şirket kurmak için gerekli belgeler nelerdir? Limited Şirket kuruluş işlemleri nelerdir? Sizler için detaylı olarak açıklamaya çalıştım. Umarım faydalı olur.

Limited Şirket nedir; sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu bulunan şirket türüdür. Bir veya birden çok gerçek kişi yada tüzel kişi tarafından, bir ticaret unvanı altında  kurulan şirketlerdir.

Limited şirket nasıl kurulur veya Limited şirket kurmak için gerekli belgelerin neler olduğuna geçmeden önce dilerseniz Limited şirket özellikleri nelerdir bir göz atalım. Eğer Limited şirket kurmayı düşünüyorsanız bunları da bilmenizde fayda var.

Limited Şirket Özellikleri nelerdir

Ltd şirketi nasıl kurulur ve ltd şirketi özellikleri nelerdir birkaç madde ile belirtmek gerekirse;

  • Limited Şirket kuruluşu için gerekli sermaye tutarı en az 10.000 TL’dir.
  • Limited Şirket kuruluşu en az 1 ve en fazla 50 gerçek veya tüzel kişinin katılmasıyla kurulabilir.  Eğer ortak sayısı 20 nin üzerinde ise şirket iç denetçi bulundurmak zorundadır.
  • Şirket ortakları, şirket borçlarından sorumlu değildir, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde belirtilen ek ödeme ve yükümlülükleri yerine getirmekle yükümlüdür.
  • Yine şirket ortakları şirketten tahsil edilemeyen kamu borçlarından dolayı sermaye payları oranı kadar sorumluluğa sahiptir.
  • Limited Şirketler halka arz olunamazlar. Hamiline yazılı pay ihraç edemezler.
  • Limited Şirketlerde her pay ortaklık hakkını göstermek için, belli ve eşit paylara bölünmüştür. Bu paylar 25 ve katları şeklinde olmaktadır.
  • Limited Şirketlerde, şirketten elde edilen kar ve diğer haklar ortakların paylarına göre dağıtılmaktadır.
  • Limited Şirketlerin hisse senedi ve tahvil çıkarma gibi yetkileri yoktur.
  • Ticaret unvanı şirketin iş konusu ile ilgili olmak zorundadır. Bankacılık ve sigortacılık dışında kanunen yasaklanmamış her türlü ticari faaliyette bulunabilirler.

Limited Şirket Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir

Limited Şirket nasıl kurulur ve limited şirket kurmak için gerekenler nelerdir birkaç madde ile açıklayacak olursak;

  • Tüm ortaklar için İkametgah Belgesi
  • Tüm ortaklar için Kimlik Fotokopileri ve 2 şer adet Vesikalık Resim
  • İşyeri kira ise Kira Sözleşmesi değil ise tapu fotokopisi
  • Limited Şirketinizin unvanı ve Şirket Merkezinizin Adresi
  • Şirketiniz için kararlaştırılan Sermaye tutarı ( En az 10.000 TL olmalıdır )
  • Şirket ortaklarının sermaye pay adeti
  • Limited Şirketiniz için belirleyeceğiniz Şirket Temsilcisi

Sermayenin ¼ nün banka tarafından bloke edildiğine dair yazı (Son yapılan düzenlemelerde bu zorunluluk kaldırılmıştır. Dolayısıyla şirketinizin kuruluş aşamasında banka hesabı açmanıza ve sermaye ödemenize gerek olmadan, şirket kurulduktan sonra şirket sermayesini, iki yıl içinde şirket hesabına yatırabilirsiniz. )

Limited Şirket Kuruluş Süreci

Anonim Şirket kuruluş sürecine göre Limited Şirket kuruluş süreci daha kolaydır ancak yine de hata yapmamak için size tavsiyemiz Limited Şirket kuruluş işlemlerini de anlaştığınız bir Mali Müşavir ile birlikte yürütmeniz.

  • Limited Şirket kuruluş işlemleri için gerekli evrakları tamamladıktan sonra şirketiniz için anlaştığınız Mali Müşaviriniz MERSİS sistemi üzerinden kuracağınız şirketin ana sözleşmesini hazırlar. ( MERSİS sistemi sözleşmede kanuni olarak bulunması zorunlu unsurların doldurulması için kullanıcıları yönlendirecek şekilde düzenlenmiştir. )
  • Şirketinizin ana sözleşmesi hazırlandıktan sonra şirketinizin vergi numarası sistem tarafından otomatik olarak atanır.
  • Şirket kurucuları, ana sözleşmeyi imzalar ve bu imzaların gerçekten de şirket kurucularına ait olup olmadığının tasdiki gereklidir. MERSİS’ten alınan takip numarası ile bu tasdik işlemi şirket kuruluşu için bağlı olunan ticaret odasından yapılır.
  • Şirketin temsilcisi olarak belirlenen kişilerin şirket unvanı altına atacakları imza beyanları, herhangi bir Ticaret Sicil Müdürlüğünde onaylatılır.
  • Şirketinizin sermayesinin %0,04 ünün Rekabet Kurumu Payı olarak, kurumun banka hesabına yatırılır. ( Bu işlemi Ticaret Sicil Müdürlüğü veznesinden yapabilirsiniz. )
  • Ticaret Odasına şirketinizin kaydının yapılması. Şirketiniz için tutulacak ticari defterler ( Yevmiye defteri, Defter-i Kebir, Envanter Defteri gibi )  Ticaret Odasınca tasdik edilerek bu aşamada şirket yetkilisine verilmektedir.
  • Ticaret Odası kaydınız yapıldıktan sonra artık limited şirketiniz tüzel kişilik kazanmış olacaktır. Bu aşamadan sonra Limited Şirket İmza Sirkülerinin hazırlanmasına geçilebilir. İmza Sirküleri için yapılacak vergi dairesi işlemlerinizi vekaletname verdiğiniz Mali Müşaviriniz ile yapabilirsiniz.
  • Vergi dairesine işe başladığınıza dair bildirim ve kayıt işlemlerinin yapılması ile vergi levhanız çıkarılır.
  • Eğer Limited Şirket faaliyetiniz sanayi üzerine ise, sanayi odası kayıt işlemlerini de yaptırmalısınız.
  • Belediyeden, şirketiniz için işyeri açma ve çalışma ruhsatı çıkartınız.
  • Yazar kasa ve pos cihazı kullanacak iseniz, herhangi bir bankaya şirket belgeleriniz ile başvurarak temin edebilirsiniz.
  • Şirketinizin ticari faaliyetlerinde kullanacağınız makbuz, fatura, sevk irsaliyesi, gider pusulası gibi belgeleri maliye bakanlığı ile anlaşmalı matbaalardan çıkarabilirsiniz.

Limited Şirket kuruluş işlemlerini sırasıyla gerçekleştirdikten sonra artık şirketiniz ticari faaliyetlerine başlayabilir. Ltd şirketi nasıl kurulur açıkladık. Şimdi Anonim şirket kurmak nasıl olur ona bir bakalım. 

Anonim Şirket Nasıl Kurulur

Türk Ticaret Kanununa göre Anonim Şirket nedir?  Anonim Şirket kurmak için gerekli belgeler nelerdir? Bir Anonim Şirketi nasıl kurulur? Tüm bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Anonim Şirket nedir; sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu bulunan şirket türüdür.

Anonim Şirket kuruluşu işlemleri, sermaye şirketi olmasından dolayı şahıs şirketlerine göre daha çok yasal prosedür gerektirmektedir. Orta veya büyük ölçekteki işletmeler için daha çok tavsiye edilen şirket türüdür.

Anonim Şirket Kuruluşunda;

Şirketin ana sözleşmesinin yazılı olarak yapılması,

Şirket kurucularının tümünün bu ana sözleşmeyi ticaret sicili müdürü yada müdür yardımcısı huzurunda imzalaması,

Ya da kurucular tarafından imzalanan ana sözleşmenin noter tarafından onaylanması şarttır.

Anonim Şirket Özellikleri Nelerdir

  • Şirketteki pay sahiplerinin, sadece taahhüt ettikleri sermaye payı tutarı kadar şirkete karşı sorumluluğu bulunmaktadır.
  • Anonim Şirketi kurmak için asgari sermaye tutarı 50.000 TL’dir. Sermaye tutarının ¼  dörtte bir tutarı bankada bloke edilir. Şirket açılış işlemleri tamamlandıktan sonra bloke edilen tutar bankadan geri çekilebilir.
  • Halka açık olmayan, kayıtlı sermaye sistemini kabul eden Anonim Şirketlerde ise başlangıç sermaye tutarı en az 100.000 TL’dir.
  • Anonim Şirketler; kanunen yasaklanmamış her türlü ekonomik amaç ve konular için kurulabilir.
  • Tek pay sahipli anonim şirketi kurulabileceği gibi, geçek ve tüzel kişiler de pay sahibi olabilir.
  • Payları halka arz olunabilen ve payları borsada işlem görebilen tek şirket türü Anonim Şirketlerdir.

Anonim Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir

Şimdi Anonim şirketi nasıl kurulur hangi belgeler gerekli sıralayacak olursak;

  • Tüm ortaklar için İkametgah Belgesi
  • Tüm ortaklar için Kimlik Fotokopileri ve üçer tane vesikalık Resim
  • İşyeri kira ise Kira Sözleşmesi değil ise tapu fotokopisi
  • Anonim Şirketinizin unvanı
  • Şirketiniz için kararlaştırılan Sermaye tutarı ( En az 50.000 TL olmalıdır )
  • Şirket Ortaklarının sermaye oranı
  • Anonim Şirketiniz için belirleyeceğiniz Şirket Temsilcisi
  • Sermayenin ¼ nün banka tarafından bloke edildiğine dair yazı

Anonim Şirket Kuruluş Süreci

Öncelikle şunu belirteyim ki Anonim Şirket kuruluş işlemleri oldukça teferruatlı bir süreçtir. Bu yüzden kesinlikle yola iyi bir Mali Müşavir ile başlamalısınız. Peki anonim şirket nasıl kurulur? Şirket kuruluş süreci şu şekildedir;

  • Anonim Şirket kuruluş işlemleri için gerekli evrakları tamamladıktan sonra şirketiniz için anlaştığınız Mali Müşaviriniz MERSİS sistemi üzerinden kuracağınız şirketin ana sözleşmesini hazırlar. ( MERSİS sistemi sözleşmede kanuni olarak bulunması zorunlu unsurların doldurulması için kullanıcıları yönlendirecek şekilde düzenlenmiştir. )
  • Ana sözleşme hazırlandıktan sonra şirketinizin vergi numarası sistem tarafından otomatik olarak atanır.
  • Şirket kurucuları, ana sözleşmeyi imzalar. Bu imzaların gerçekten de şirket kurucularına ait olup olmadığının tasdiki gereklidir. MERSİS’ten alınan takip numarası ile bu tasdik işlemi herhangi bir noterde yapılabilir. Ayrıca şirket merkezinin bulunduğu Ticaret Sicil Müdürlüğünde de yapılabilir.
  • Şirketin temsilcisi olarak belirlenen kişilerin şirket unvanı altına atacakları imza beyanları, herhangi bir Ticaret Sicil Müdürlüğünde onaylatılır.
  • Şirketinizin sermayesinin %0,04 ünün Rekabet Kurumu Payı olarak, kurumun banka hesabına yatırılır. ( Bu işlemi Ticaret Sicil Müdürlüğü veznesinden yapabilirsiniz. )
  • Şirket tescilinden önce şirket adına açılmış bir banka hesabına sermayenin en az % 25 i kadar tutar yatırılır ve bloke ettirilir. Bankadan sermayenin bloke edildiğinde dair belge alınır. ( Bloke edilen bu tutar, şirketinizin kuruluşu tamamlandıktan sonra şirket yetkilisi tarafından geri çekilebilir )
  • Ticaret Odasına şirketinizin kaydının yapılması. Şirketiniz için tutulacak ticari defterler ( Yevmiye defteri, Defter-i Kebir, Envanter Defteri gibi ) Ticaret Odasınca tasdik edilerek bu aşamada şirket yetkilisine verilmektedir.
  • Ticaret Odası kaydınız yapıldıktan sonra artık şirketiniz tüzel kişilik kazanmış olacaktır. Bu aşamadan sonra Anonim Şirket İmza Sirkülerinin hazırlanmasına geçilebilir. İmza Sirküleri için yapılacak vergi dairesi işlemlerinizi vekaletname verdiğiniz Mali Müşaviriniz ile yapabilirsiniz.
  • Vergi dairesine işe başladığınıza dair bildirim ve kayıt işlemlerinin yapılması ile vergi levhanız çıkarılır.
  • Elektronik Tebligat Yönetmeliğine göre Anonim Şirketler için elektronik tebligat zorunlu olmasından dolayı, şirket unvanı altında, şirketinizin yetkilisinin Kayıtlı Elektronik Posta ( KEP ) hesabı açtırması gerekmektedir.
  • Eğer şirket faaliyetiniz sanayi üzerine ise, sanayi odası kayıt işlemlerini de yaptırmalısınız.
  • Belediyeden, şirketiniz için işyeri açma ve çalışma ruhsatı çıkartınız.
  • Yazar kasa ve pos cihazı kullanacak iseniz, herhangi bir bankaya şirket belgeleriniz ile başvurarak temin edebilirsiniz.
  • Şirketinizin ticari faaliyetlerinde kullanacağınız makbuz, fatura, sevk irsaliyesi, gider pusulası gibi belgeleri maliye bakanlığı ile anlaşmalı matbaalardan çıkarabilirsiniz.

Anonim Şirket kuruluş işlemlerini sırasıyla gerçekleştirdikten sonra artık şirketiniz ticari faaliyetlerine başlayabilir. 

Anonim Şirket ile Limited Şirket Arasındaki Farklar Nelerdir

Kuracağınız şirketi belirlemeden önce bu bilgilere mutlaka göz atmanızda fayda var. Anonim Şirket ile Limited Şirket arasındaki farklar nelerdir? Ana maddelerle çok detaya girmeden açıklamaya çalıştım. Bu bilgilerden sonra sizin için hangi şirket kuruluşunun daha uygun olduğuna karar vermeniz kolaylaşacaktır.

  • Sermaye tutarı Anonim Şirketlerde 50.000 TL dir. Limited Şirketlerde ise bu tutar 10.000 TL den başlamaktadır.
  • Anonim Şirketlerde ortak sayısında herhangi bir sınırlama yoktur. Limited Şirketlerde ise en fazla 50 ortak bulunabilmektedir. Burada belirtmem gerekirse tek kişi ile ister Anonim Şirketi isterseniz Limited Şirketi kurmak imkanınız var.
  • Anonim Şirketlerde taahhüt edilen sermaye tutarının ¼ ü yani sermayenizin asgari tutar olan 50.000 TL olduğunu varsayarsak  en az 12.500 TL si şirket tescilinden önce bloke edilir. Ancak Limited Şirketlerde sermaye blokaj şartı kaldırılmıştır.
  • 250.000 TL ve üzeri ise Anonim Şirketlerde sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğunuz vardır. Limited Şirketlerde ise böyle bir zorunluluk yoktur.
  • Halka arz Anonim Şirketlerde mümkün iken, Limited Şirketlerde halka arz söz konusu değildir.
  • Pay devri Anonim Şirketlerde daha kolay ve masrafsız yapılabilir. Limited Şirketlerde ise pay devri noter şartı ve akabinde ticaret siciline kayıt işlemleri bulunduğundan dolayı daha masraflıdır.
  • Anonim Şirketlerde hisselerinizi 2 yıldan sonra satmanız durumunda herhangi bir vergi ödemiyorsunuz. Ancak Limited Şirketlerde hissenizi ne zaman satarsanız satın vergi ödemek zorundasınız.
  • Anonim Şirketlerde ortaklar taahhütte bulundukları sermaye miktarı kadar şirkete karşı sorumludur. Özel ve kamu borçlarından sorumlu değillerdir. Ancak Limited Şirketlerde ise ortaklar şirketten tahsil edilemeyen kamu borçlarından şirkete verdikleri sermaye oranı kadar sorumluluğu bulunmaktadır.

Bir şirket kurmak için gerekenler nelerdir? Nasıl şirket kurabilirim? En kolay şirket nasıl kurulur? Sanal şirket kurmak mümkün mü? gibi en çok merak edilen konuları açıklamaya çalıştım. Umarım faydalı olur ve hayalinizdeki şirketinizi kurar ve başarılı olursunuz…

Ayrıca şahıs şirketi nasıl kurulur? isimli yazımızı da okumanızı tavsiye ederim. Buradan bireysel şirket kurmak, maliyeti ve kurulum süreci konusunda çok daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Hakkımda

Tüm ziyaretçilere merhabalar!

Ben Haktan Atasoy. SanalOfisRehberi'nin kurucusuyum.

Ofisler ve iş dünyasına ait bildiklerimi paylaşmak amacıyla bu websitesini kurdum. Aklınıza takılan sorular için sayfaların altında yer alan yorum kısmını kullanabilir ayrıca aşağıdaki butona tıklayarak bana mail gönderebilirsiniz. Genellikle 24 saat içinde cevap veririm.

Yorum yapın